gedeelte van versie 1.6 d.d. 8 juli 2012
door GERRIE MIJNBEEK

Dit is slechts een selectie uit de kwartierstaat waarmee ik bezig ben.
Dit hoofdstuk wordt gestart met generatie 3 (alhoewel er ook gegevens van generatie 2 in staan).


Start met dit hoofdstuk.



Hieronder wordt de eerste aanzet gegeven tot de kwartierstaat van mijn ouders. In het lichtgele vlak staan de personalia en andere wetenswaardigheden, in het mosterdgele vlak worden foto's getoond en in het bruine vlak staan gegevens uit diverse archiefbronnen en publicaties. Een XXX geeft aan dat dit gegeven nog niet bekend is en een CH dat dit gegeven nog gecheckt moet worden.


III-4

AORT MIJNBEEK

AART GIJSBERT ('Aort') MIJNBEEK , geboren op 21 december 1885 te Lunteren onder Ede als zoon van AART ('Aort') MIJNBEEK (IV-8) & GERRITJE ('Garrie') HOL (IV-9) en overleden in de leeftijd van 78 jaar op 28 juni 1964 te Barneveld.
  Hij werkte vanaf juni 1913 voor korte periodes als knecht, landbouwer danwel dagloner. Vanaf mei 1920 werkte hij als dagloner voor Baron van Nagell op kasteel DE SCHAFFELAAR en in juni 1925 begon hij voor zichzelf als landbouwer.

Hij hertrouwde op 21 april 1950 te Barneveld met AARTJE VAN DE KRAATS, geboren op 22 maart 1894 te Barneveld als dochter van EVERT JAN VAN DE KRAATS & GEERTJE WOUDENBERG, weduwe van BAREND KLOMP en overleden in de leeftijd van 70 jaar op 14 juli 1964 te Amersfoort.

X

Hij trouwde op 5 november 1915 te Barneveld met:

III-5

GARRIE BRUINEKREEFT

GERRITJE ('Garrie') BRUINEKREEFT , geboren op 18 februari 1893 te Barneveld als dochter van EVERT BRUINEKREEFT (IV-10) & AALTJE VERBEEK (IV-11) en overleden in de leeftijd van 52 jaar op 20 april 1945 in het St. Canisius Ziekenhuis te Nijmegen.
  Zij werkte vanaf november 1912 als meid, maar was bij haar huwelijk in november 1915 zonder beroep.

Uit dit huwelijk:

  • GERRITJE ('Gar(ri)') MIJNBEEK, geboren op 2 april 1918 te Barneveld, getrouwd op 13 augustus 1947 te Barneveld met ALBERTUS ('Bart') WOUDENBERG en overleden in de leeftijd van 88 jaar op 1 september 2006 te Nijkerk.
  • AALTJE ('Aal/Alie') MIJNBEEK, geboren op 26 maart 1919 te Barneveld, getrouwd op 18 april 1941 te Barneveld met TEUNIS ('Teus') BLANKESPOOR en overleden in de leeftijd van 90 jaar op 2 februari 2010 te Bennekom.
  • AART ('Aort') MIJNBEEK, geboren op 22 april 1925 te Barneveld, getrouwd op 25 september 1956 te Barneveld met HEINTJE HENDRIKA ('Hennie') VAN DE POL en overleden in de leeftijd van 80 jaar op 25 januari 2006 te Amersfoort.

Voor zijn huwelijk in november 1915 werkte hij als knecht voor Ab van Beek aan de Achterveldseweg te Barneveld. Hier leerde hij zijn toekomstige vrouw kennen. Zij werkte vanaf november 1912 als meid bij J. van Maanen volgens een nieuwjaarskaart wonend op DE VELDER te Barneveld. Beiden vertrokken op 26 november 1914 naar Ede. Daar werkte hij volgens zeggen bij Van Maanen op DE HEINTJESKAMP en zij volgens een kaartje bij C. Deij op SCHOTHORST onder Lunteren. Na zijn huwelijk woonden hij en zijn vrouw eerst op nummer 298 te Zeumeren, Voorthuizen onder Barneveld (waarschijnlijk aan de Lunterseweg op HET STROOMPJE alwaar hij in mei 1916 een ondertrouwkaart van zijn halfbroer kreeg). Maar al in november 1916 verhuisden ze naar nummer 361 te Barneveld (waarschijnlijk gelegen bij het Hollandse Spoor). Hier werden hun twee dochters geboren. Het gezin verhuisde in mei 1920 naar de boerderij bij kasteel DE SCHAFFELAAR, waar zoon Aart werd geboren. Ze hielden hier al wat kippen en aangezien de eieren in die tijd f 1,- per stuk waren, konden ze wat geld sparen. Van dit geld en wat geld uit een erfenis kochten ze in september 1925 een arbeidersplaatsje nabij DE GROOTE KAMP in de buurtschap Esveld onder Barneveld, gelegen aan de Valkseweg 169, het latere Valkseweg 291 in De Valk onder Barneveld voor fl. 4.200,-.
  Op deze boerderij woonde het gezin nog twintig jaar. Garrie stond echter bij de bevrijding door de Canadezen in april 1945 's ochtends om ca. 9.00 samen met haar man en zoon Aart op de deel. De Canadezen hadden de vorige nacht in het hooi op de hilt boven de koeien geslapen, maar waren ondertussen al vertrokken met hun radioauto. Waarschijnlijk hadden ze een handgranaat op scherp staan en waren deze vervolgens vergeten. Want toen er wat hooi van de hilt werd gehaald, rolde er een handgranaat op de grond die een poefpoef-geluid maakte. Zoon Aart pakte de granaat en voelde dat het ding begon te koken in zijn handen en, hoewel hij niet wist wat het was, wist hij dat hij het kwijt moest. Hij gooide het door de open deur richting hooimijt en gilde nog 'Liggen'. De granaat ontplofte en de granaatsplinters vlogen in het rond. Garrie werd door een scherf in haar hoofd geraakt. Zij werd met spoed naar Arnhem gebracht en vervolgens naar Nijmegen waar zij op 17 april werd opgenomen in het St. Canisius Ziekenhuis. Het mocht echter niet meer baten: ze kwam niet meer bij bewustzijn. Zij is op 20 april in Nijmegen gestorven, begraven op de algemene begraafplaats aan de Graafseweg te Nijmegen (volgens documenten van Het Nederlandsche Roode Kruis; zie ook Oorlogsdoden Nijmegen 1940 - 1945) en pas in augustus herbegraven in Barneveld.
  Haar man zou op de boerderij blijven wonen en 5 jaar later hertrouwen met Aartje van de Kraats. Hij kreeg een beroerte, nadat hij een verkeerd vallende boom had proberen tegen te houden. Gelukkig herstelde hij hier weer redelijk van. Later trok het echtpaar in bij zijn dochter Alie aan de Donkervoorterweg 3 te Barneveld. Hij stierf in juni 1964 en zijn vrouw Aartje overleed twee weken later.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


GERRI MIJNBEEK BART WOUDENBERG ALIE MIJNBEEK TEUS BLANKESPOOR AORT MIJNBEEK HENNIE VAN DE POL

ENKELE FOTO'S VAN GEZIN EN/OF HUIS:


het gezin van AORT MIJNBEEK & GARRIE BRUINEKREEFT

Aort Mijnbeek met zijn vrouw Garrie Bruinekreeft met links van hen hun kinderen Aort en Alie en rechts Gerri. Foto genomen voor hun boerderij aan de Valkseweg 169 in De Valk onder Barneveld in 1941.

SCHOOL MET DE BIJBEL 'RUITENBEEK', Overwoud Lunteren, 1928 - 2003
(Hetty de Vries-Rozendaal, BDU, Barneveld, ca. 2003):
  Herinneringen van oud-leerlingen - Deel I: Alie Blankespoor-Mijnbeek.

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905 en 1913 - 1925:
  Akte nr. 1778 d.d. 2 december 1889 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
boedelbeschrijving en -verdeling na overlijden van grootvader Aalbert Mheenbeek.
  Akte nr. ... d.d. 6 oktober 1922 bij notaris Bok te Barneveld:
Boedelscheiding i.v.m het overlijden van Hendrik Jan van den Brand, eerder weduwnaar van Aaltje van den Top, op 1 juni 1922. Zijn nagelaten echtgenote is Aaltje Verbeek, zonder beroep te Esveld onder Barneveld, weduwe van Hendrik Jan van den Brand, eerder weduwe van Evert Bruinekreeft. Erfgenamen zijn: Dirk van de Kuilen, arbeider te Wekerom, gehuwd met Johanna Bruinekreeft; Jan Bruinekreeft, brievenbesteller te Kootwijkerbroek; Jacob Kelderman, arbeider te Ede, gehuwd met Aaltje Bruinekreeft; Aart Gijsbert Mijnbeek, arbeider te Barneveld, gehuwd met Gerritje Bruinekreeft; Jacob van Steendelaar, arbeider te Voorthuizen, gehuwd met Willempje Bruinekreeft; Hendrik van den Brand, arbeider te Randwijk; Willem van den Brand, voerman te Ede; Hendrikus van den Brand, landbouwer in Esveld onder Barneveld; Jan van den Brand, landbouwer in Esveld onder Barneveld; Neeltje van den Brand, zonder beroep in Esveld onder Barneveld. Tot de nalatenschap behoort de boerenhofstede DE EENDENKOOI in de buurtschap Esveld onder Barneveld.
  Akte nr. ... d.d. 9 september 1925 bij notaris Bok te Barneveld:
Martinus Mastenbroek, landbouwer in Esveld onder Barneveld, weduwnaar van Steventje van den Brink; Hendrik Morren, landbouwer te Otterlo, gehuwd met Maartje Mastenbroek; Gerard Bouw, landbouwer te Voorthuizen, gehuwd met Everdina Mastenbroek; Frank Morren, landbouwer te Ede, gehuwd met Gerritje Mastenbroek; Arie van de Top, kippenexporteur te Barneveld, gehuwd met Gerarda Willemina Mastenbroek; Willem van den Heuvel, timmerman te Voorthuizen, gehuwd met Cornelia Mastenbroek; Marinus Mastenbroek, arbeider te Voorthuizen; en Aaltje Mastenbroek, huishoudster te Zeist, verkopen aan Aart Gijsbert Mijnbeek Aartszoon, arbeider te Barneveld, een arbeidersplaatsje nabij DE GROOTE KAMP in de buurtschap Esveld onder Barneveld. De koopsom is fl. 4200,00.
  Akte nr. ... d.d. 1 december 1925 bij notaris Bok te Barneveld:
Hendrik Stofberg, landbouwer te Esveld onder Barneveld verkoopt aan: a. Aart Gijsbert Mijnbeek Aartszoon, het zuidelijk deel van een perceel heide en weiland gelegen op DE GROOTE KAMP te Esveld onder Barneveld voor de koopsom van fl. 1730,00; b. aan genoemde Mijnbeek en Jacob Blankespoor Floriszoon, landbouwer te Esveld onder Barneveld, het noordelijk deel van genoemd perceel, voor de som van fl. 1384,00. Verder verklaart Mijnbeek zijn deel in de rechten van het noordelijk deel in ruil over te dragen aan Blankespoor. En Blankespoor draagt in ruil over aan Mijnbeek een terrein in Barneveld.
  Akte nr. ... d.d. 15 december 1925 bij notaris Bok te Barneveld:
Aart Gijsbert Mijnbeek Aartszoon, landbouwer te Esveld onder Barneveld, verklaart wegens geldlening schuldig te zijn aan Teunis; Cornelia; Aartje; en Heiltje Kooij, allen zonder beroep wonend in de buurtschap Walderveen onder Lunteren, een som van fl. 1830,00. De hypotheek wordt gevestigd op een arbeidersplaatsje nabij DE GROOTE KAMP in de buurtschap Esveld onder Barneveld.

III-6

HENDRIK VAN DE POL

HENDRIK VAN DE POL , geboren op 3 februari 1897 om 03.00 te Nijkerkerveen onder Nijkerk als zoon van HENDRIKUS ('Drikus') VAN DE POL (IV-12) & HEINTJE VAN DE NAUTENA (IV-13) en overleden in de leeftijd van 87 jaar op 19 januari 1985 te Amersfoort.
een tekening van HENDRIK VAN DE POL   Hij was van beroep landbouwer. Hiertoe volgde hij in 1921/1922 te Appel onder Nijkerk nog een Wintercursus in Landbouwkunde, die hij getrouw en met zeer veel vrucht heeft gevolgd.

X

Hij trouwde op 14 mei 1926 te Barneveld met:

III-7

HEINTJE VAN DRIE

het graf van HENDRIK V.D. POL en zijn echtgenote HEINTJE V.D. POL-V. DRIE op begraafplaats 'De Plantage' te Barneveld HEINTJE VAN DRIE , geboren op 16 augustus 1898 te Putten als dochter van GIJSBERTUS HERMANUS ('Bartus') VAN DRIE (IV-14) & HENDRIKJE VAN DE RIDDER (IV-15) en overleden in de leeftijd van 69 jaar op 25 juli 1968 te Barneveld.
  Zij werkte voor haar huwelijk in het Gasthuis te Barneveld, maar was later zonder beroep.

Uit dit huwelijk:

  • HEINTJE HENDRIKA ('Hennie') VAN DE POL (II-3)
  • HENDRIKJE ('Rie') VAN DE POL



Hendrik van de Pol als imker aan het werk. Even uit het raam een duifje schieten in ca. 1965; de hondjes zijn er al helemaal op ingesteld. Hij kwam uit Appel onder Nijkerk en zij uit Putten, maar ze gingen na hun huwelijk in mei 1926 in Barneveld wonen en wel op de boerderij NIEUW HAVIKHORST ofwel De Glind nummer 90I ofwel 146 op het Havikhorsterpad 1 te Achterveld, het latere Helweg 2 te De Glind onder Barneveld. Zij konden deze boerderij pachten, omdat Heintje voor haar trouwen in HET GASTHUIS te Barneveld werkte en daar van de Westerveldstichting vernam dat de stichting deze boerderij aan het bouwen was. Zij kregen hier twee kinderen, Hennie en Rie. Zij had reuma en was daardoor slecht ter been. Gelukkig had zij haar vele verzamelingen zoals suikerzakjes, speldjes, sigarenbandjes, lucifersmerken en postzegels. Nadat zij in juli 1968 gestorven was, bleef hij op de boerderij bij dochter Hennie wonen. Hij hield bijen en vlocht ook zelf de bijenkorven. Een andere passie was het vangen van paling en het schieten op duiven en andere kleine dieren, die werden gebraden en verorberd. Op latere leeftijd maakte hij ook houten speelgoed dat hij eigenhandig kleurig versierde. Hij stierf in januari 1985.


FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


NIET BESCHIKBAAR

ENKELE FOTO'S VAN GEZIN EN/OF HUIS:


het gezin van HENDRIK VAN DE POL & HEINTJE VAN DRIE

Hendrik van de Pol met zijn vrouw Heintje van Drie met tussen hen hun dochters. Foto genomen voor hun boerderij NIEUW HAVIKHORST in ca. 1935.


boerderij NIEUW HAVIKHORST

Hendrik van de Pol met paard bij boerderij NIEUW HAVIKHORST, De Glind nummer 90I ofwel 146, aan het Havikhorsterpad 1 te Achterveld, het latere Helweg 2 te De Glind onder Barneveld, waar het gezin vanaf de bouw in 1926 woonde. De foto is gemaakt na de bouw van de schuur in ca. 1930.

KRANTENKNIPSELS:
  De Barneveldse Krant op onbekende datum in de periode 1964 - 1968:
H. van de Pol-Van Drie spaart sigarenbandjes, suikerzakjes en zo meer.
  De Barneveldse Krant d.d. 29 juli 1968:
overlijden van H. van de Pol-Van Drie.
  De Barneveldse Krant d.d. 21 januari 1985:
overlijden van H. van de Pol.


IV-8

AORT MIJNBEEK

AART ('Aort') MIJNBEEK , geboren op 14 mei 1862 te Bennekom onder Ede als zoon van AALBERT MHIJNBEEK (V-16) & GERRITJE VAN DE KUILEN (V-17) en overleden in de leeftijd van 23 jaar op 10 juli 1885 te Kallenbroek onder Barneveld.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 17 juli 1884 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar 1882 nr. 20 kreeg, waarvan hij werd vrijgesteld uithoofde van broeder in dienst. Er werd geen signalement opgegeven. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep landbouwer was, hetgeen hij bleef tot zijn vroegtijdig overlijden.

X

Hij trouwde op 9 augustus 1884 te Ede met:

IV-9

GARRIE HOL

GERRITJE ('Garrie') HOL , geboren op 7 september 1862 te Lunteren onder Ede als dochter van GIJSBERT ('Gies') HOL (V-18) & GERRITJE VERSTEEG (V-19) en overleden in de leeftijd van 86 jaar op 29 maart 1949 te Lunteren onder Ede.
  Zij was bij beide huwelijken zonder beroep.

Uit dit huwelijk:

  • GERRITJE ('Garrie') MIJNBEEK, geboren op 16 december 1884 te Lunteren onder Ede, tweemaal getrouwd respectievelijk op 11 augustus 1911 te De Bilt met ALBERTUS LAGERWEIJ & op 14 mei 1925 te Scherpenzeel met EVERT LOCKHORST en overleden in de leeftijd van 90 jaar op 25 februari 1975 te Scherpenzeel.
  • AART GIJSBERT ('Aort') MIJNBEEK (III-4)

Zij hertrouwde op 7 december 1889 te Ede met CORNELIS ('Cees') MASTENBROEK, geboren op 4 december 1870 te Esveld onder Barneveld als zoon van GERRIT MASTENBROEK & MAARTJE VAN BEEK en overleden in de leeftijd van 53 jaar op 1 april 1924 te Ede. Hij was van beroep landbouwer.
Uit het tweede huwelijk:

  • GIJSBERT ('Giep') MASTENBROEK, geboren op 9 juli 1890 te Lunteren onder Ede, getrouwd op 24 januari 1914 te Ede met GIJSBERTJE ('Gijsje') VAN VELDHUIZEN en overleden in de leeftijd van 79 jaar op 11 september 1969 te Barneveld.
  • GERRIT ('Gaart') MASTENBROEK, geboren op 10 mei 1893 te Garderbroek onder Barneveld, tweemaal getrouwd op respectievelijk 13 december 1916 te Barneveld met ARISJE MEILING & op 21 juli 1954 te Ede met HENDRIKA VLASTUIN en overleden in de leeftijd van 79 jaar op 28 december 1972 te Lunteren onder Ede.
  • GERHARDA MARIA ('Grada') MASTENBROEK, geboren op 10 mei 1893 te Garderbroek onder Barneveld, getrouwd op 23 november 1932 te Ede met JAN PLUIJGERS en overleden in de leeftijd van 75 jaar op 23 juni 1968 te Lunteren onder Ede.
  • MAARTJE MASTENBROEK, geboren op 31 maart 1896 te Ede, getrouwd op 29 november 1917 te Ede met ARIE VAN VOSKUILEN en overleden in de leeftijd van 87 jaar op 19 juli 1983 te Ede.
  • GERRIT CORNELIS ('Cees') MASTENBROEK, geboren op 17 april 1906 te Ede, getrouwd op 26 augustus 1927 te Barneveld met EVERTJE ('Eefje') VAN DEN HEUVEL en overleden in de leeftijd van 81 jaar op 21 augustus 1987 te Lunteren onder Ede.

Hij woonde bij zijn huwelijk in augustus 1884 bij zijn moeder en broers, alwaar hij in juli 1885 ook - op nummer 566 ofwel BURGELAAR - stierf aan de zogenaamde 'Spaanse Griep'. Zowel hij als zijn vrouw woonden namelijk nog in het ouderlijke huis. Hun dochter Gerritje werd daarom ook te Lunteren onder Ede geboren en later - na zijn dood - hun zoon Aart Gijsbert ook. Volgens zijn broers was Aart een harde werker die voor zijn dood eigenlijk in Holland (met de zeis) gras wilde gaan maaien, omdat daar zoveel mee te verdienen viel. Zover is het echter nooit gekomen. Zij hertrouwde 4 jaar na zijn dood met Cornelis Mastenbroek en kreeg nog 5 kinderen. Het gezin was van 25 februari 1893 tot en met 4 maart 1895 nog even te Garderen woonachtig en vertrok hierna naar Lunteren onder Ede. Hier woonden ze in ieder geval vanaf 1900 op de Hazendonkseweg 1 in de Kromme Hoek in het Nederwoud, alwaar zij in maart 1949 stierf.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


GARRIE MIJNBEEK ALBERTUS LAGERWEIJ EVERT LOCKHORST AORT MIJNBEEK GARRIE BRUINEKREEFT AARTJE VAN DE KRAATS

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1925:
  Akte nr. 1778 d.d. 2 december 1889 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
boedelbeschrijving en -verdeling na overlijden van Aalbert Mhijnbeek.
  Akte nr. ... d.d. 2 februari 1916 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Boedelbeschrijving i.v.m. overlijden van Albertus Lagerweij op 8 november 1915 te Scherpenzeel. Erfgenamen zijn zijn weduwe Gerritje Mijnbeek, kleermaker te Scherpenzeel, en hun minderjarige kinderen Cornelia Gerdina en Arie Hendrik Lagerweij.

IV-10

EVERT BRUINEKREEFT

EVERT BRUINEKREEFT , geboren op 7 mei 1847 te Kootwijkerbroek onder Barneveld als zoon van JAN BRUNEKREEFT (V-20) & JAN(NE)TJE VERMEER (V-21) en overleden in de ouderdom van 49 jaar op 5 juni 1896 te Kootwijkerbroek onder Barneveld.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 20 oktober 1875 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar 1867 nr. 27 kreeg, waarvan hij uithoofde van broeder in dienst werd vrijgesteld. Er werd geen signalement opgegeven. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep boerenknecht was. Dit was hij ook nog bij zijn huwelijk. In de periode april 1880 t/m november 1887 gaf hij als beroep ook dagloner op, maar voor deze periode en vanaf oktober 1887 was hij van beroep landbouwer.

X

Hij trouwde op 4 november 1875 te Barneveld met:

IV-11

AALTJE VERBEEK

AALTJE VERBEEK , geboren op 22 maart 1856 te Houtdorp onder Ermelo als dochter van JACOB VERBEEK (V-22) & JANNETJE HOFSTE (V-23) en overleden in de ouderdom van 70 jaar op 5 december 1926 te Barneveld.
  Hoewel ze bij beide huwelijken zonder beroep was, was ze van 14 juni 1872 tot haar huwelijk dienstmeid en later na de dood van haar man werd ze ook landbouwster genoemd.

Uit dit huwelijk:

  • JAN BRUINEKREEFT, geboren op 26 januari 1876 te Houtdorp onder Ermelo ten huize van Jacob Verbeek en overleden in de leeftijd van 11 jaar op 17 november 1887 te Garderen onder Barneveld.
  • JACOB ('Job') BRUINEKREEFT, geboren op 25 maart 1878 te Garderen onder Barneveld, tweemaal getrouwd op respectievelijk 12 november 1908 te Stoutenburg met HENDRICA VAN VELUW & op 1 oktober 1943 te Barneveld met MARIA GIJSBERTA ('Mies'?) VAN HEES en overleden in de leeftijd van 79 jaar op 6 juli 1957 te Barneveld.
  • HENDRIKJE ('Heintje') BRUINEKREEFT, geboren op 3 april 1880 te Garderen onder Barneveld, getrouwd op 29 november 1901 te Barneveld met JACOB ('Job') VAN RULER en overleden in de leeftijd van 48 jaar op 23 oktober 1928 te Barneveld.
  • JANNETJE ('Jans') BRUINEKREEFT, geboren op 10 juni 1882 te Garderen onder Barneveld, getrouwd op 19 april 1901 te Barneveld met WOUTER BAATJE en overleden in de leeftijd van 89 jaar op 14 januari 1972 te Ede.
  • JOHANNA ('Han') BRUINEKREEFT, geboren op 15 april 1885 te Garderen onder Barneveld, getrouwd op 17 maart 1905 te Barneveld met DIRK VAN DE KUILEN en overleden in de leeftijd van 85 jaar op 3 november 1970 te Barneveld.
  • AARTJE BRUINEKREEFT, geboren op 3 oktober 1887 te Garderen onder Barneveld en overleden op 21 januari 1888 te Kootwijkerbroek onder Barneveld.
  • JAN BRUINEKREEFT, geboren op 7 januari 1889 te Kootwijkerbroek onder Barneveld, getrouwd op 6 december 1912 te Barneveld met NEELTJE VAN ZIJTVELD en overleden in de leeftijd van 80 jaar op 3 april 1969 te Barneveld.
  • AARTJE ('Aortje') BRUINEKREEFT, geboren op 7 januari 1891 te Kootwijkerbroek onder Barneveld, getrouwd op 4 oktober 1918 te Barneveld met JACOB ('Job') KELDERMAN en overleden in de leeftijd van 37 jaar op 4 oktober 1928 te Ede.
  • GERRITJE ('Garrie') BRUINEKREEFT (III-5).
  • WILLEMPJE ('Wim') BRUINEKREEFT, geboren op 13 december 1894 te Kootwijkerbroek onder Barneveld, getrouwd op 13 januari 1922 te Barneveld met JACOB ('Jaap') VAN STEENDELAAR en overleden in de leeftijd van 77 jaar op 15 februari 1972 te Voorthuizen onder Barneveld.

Zij hertrouwde op 24 januari 1902 te Barneveld met HENDRIK JAN VAN DEN BRANDT, geboren op 18 december 1849 te Kootwijk onder Barneveld als zoon van HENDRIK VAN DEN BRANDT & NEELTJE VAN ESSEN en overleden in de leeftijd van 72 jaar op 1 juni 1922 te Barneveld. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.

Hij groeide op in het Kootwijkerbroek en zij in Ermelo. Zij kwam op 14 juni 1872 naar Barneveld en begon als meid op nr. 92 te Stroe onder Barneveld. Na hun huwelijk in november 1875 gingen ze in januari 1876 op nr. 113 te Stroe wonen, waarschijnlijk direct nadat zoon Jan bij haar ouders te Ermelo was geboren.
Het gezin ging in juni 1876 op nummer 50 ofwel 52 te Garderen onder Barneveld wonen, waar hij als landbouwer begon en ze nog meer kinderen kregen. Hun eerstgeboren zoon Jan overleed hier in 1887. In september 1876 kocht hij voor fl 800,- een huis met annex kamer staande en gelegen te Garderen met hof en daarbij behoorende bouwlanden met houtgewas en veld belast met een jaarlijksche malenpacht groot twee gulden vijf en veertig centen ten behoeve van het maalschap te Garderen op den perceelsgewijze kadastrale legger van Garderen voorkomende in sectie B [= Garderen] nummers 40 bouwland vier en vijftig roeden zeventig ellen, 89 idem een bunder zestien roeden tien ellen, 90 hakhout veertien roeden, 91 bouwland zestien roeden dertig ellen en 469 huis vier en twintig ellen en 470 huis en erf, drie roeden zes en tachtig ellen. Dit goed werd ook DE HOENDERVOET genoemd. Volgens Garderen, baken in het groen (Van den Born e.a., Barneveld, Kon. BDU Uitgeverij B.V., 2002) werd deze originele naam door de inwoners van Garderen gegeven aan een weggetje dat van de Speulderweg naar de Paleisweg liep, deze kruiste en verder liep in de richting van Speuld. Het begin van de weg was hetzelfde als van het in een andere richting lopende Kruipad. Het zo ontstane wegenpatroon lijkt inderdaad op een soort kippenpoot. In 1757 en 1897 wordt er al een huisje met deze naam genoemd. Anno 2001 draagt het pand Speulderweg 14 weer deze naam. Het is onbekend hoelang ze hier gewoond hebben, daar het bezit bij de openbare verkoop in februari 1897 verhuurd werd aan Jan en Hendrik Mouw. Het goed (zonder nummer 40 maar met nummers 598 een are zestig centiaren en 599 drie en vijftig aren tien centiaren) werd verkocht voor fl 1.200,-.
Het gezin vertrok in ieder geval in januari 1888 naar Kootwijkerbroek nummer 287, 296, 307 ofwel boerderij DEN TOP aan de Essenerweg in dezelfde maand dat hun eerste dochter Aartje overleed. Waarschijnlijk werd boerderij DEN TOP, die hij van zijn vader huurde, ook wel DODDENDAAL genoemd. Zij kregen hier nog vier kinderen, voordat hij zelf overleed in juni 1896.
Na haar hertrouwen met Hendrik Jan van den Brandt, werd de boerderij in februari 1902 openbaar verkocht en trok zij met haar kinderen bij haar man in op nummer 532, 630 ofwel DE EENDENKOOI, in de volksmond ook wel de 'Entenkooi' genoemd, aan de Walhuisweg te Esveld (nu Kootwijkerbroek) onder Barneveld. Zij stierf in 1926 bij haar dochter Garrie thuis.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


JAN BRUINEKREEFT JOB BRUINEKREEFT HENDRICA VAN VELUW MIES? VAN HEES HEINTJE BRUINEKREEFT JOB VAN RULER JANS BRUINEKREEFT WOUTER BAATJE HAN BRUINEKREEFT DIRK VAN DE KUILEN AARTJE BRUINEKREEFT JAN BRUINEKREEFT NEELTJE VAN ZIJTVELD AORTJE BRUINEKREEFT JOB KELDERMAN GARRIE BRUINEKREEFT AORT MIJNBEEK WIM BRUINEKREEFT JAAP VAN STEENDELAAR

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1925:
  Akte nr. 4587 d.d. 7 september 1876 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
koop van DE HOENDERVOET door Evert Brunekreeft, bouwman en wonend te Garderen.
  Akte nr. 1196 d.d. 6 december 1887 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
koop rogge en hooi door Evert Brunekreeft, landbouwer en wonend onder Kootwijk.
  Akte nr. 1461 d.d. 9 november 1888 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
koop hooi en aardappels door Evert Brunekreeft, landbouwer en wonend onder Kootwijkerbroek onder Kootwijk.
  Akte nr. 1467 d.d. 15 november 1888 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
Evert Brunekreeft landbouwer wonende onder Kootwijk die verklaarde ter zake geleend geld schuldig te zijn aan Martinus van Wencum ... een kapitaal groot zeven honderd gulden. Als waarborg werd gesteld: huis en erf en grond gelegen onder Garderen op den perceelsgewijzen kadastralen legger der gemeente Garderen aangewezen door sectie B nommers 89, 90, 91, 469, 470 groot een hectare vijftig aren vijftig centiaren en nommers 598 en 599 voorzoverre deze het eigendom zijn van den geldopnemer.
  Akte nr. 3573 - 3581 d.d. 23 januari/6 februari 1897 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verkoop van DE HOENDERVOET door Aaltje Verbeek en mede-eigenaren.
  Akte nr. 3582 d.d. 6 februari 1897 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
o.a. verkoop van twee perceelen hakhout op het erf DE HOENDERVOET te Garderen door Aaltje Verbeek landbouwer onder Barneveld weduwe Evert Brunekreeft.
  Akte nr. 5068 d.d. 28 januari 1902 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
verkoop van roerende goederen door Hendrik Jan van den Brand en Aaltje Verbeek.
  Akte nr. 5077 - 5091 d.d. 30 januari/13 februari 1902 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
o.a. openbare verkoop van een boerenplaatsje gelegen in het Kootwijkerbroek onder Barneveld door haar schoonvader Jan Brunekreeft en mede-eigenaren.
  Akte nr. ... d.d. 6 oktober 1922 bij notaris Bok te Barneveld:
Boedelscheiding i.v.m het overlijden van Hendrik Jan van den Brand, eerder weduwnaar van Aaltje van den Top, op 1 juni 1922. Zijn nagelaten echtgenote is Aaltje Verbeek, zonder beroep te Esveld onder Barneveld, weduwe van Hendrik Jan van den Brand, eerder weduwe van Evert Bruinekreeft. Erfgenamen zijn: Dirk van de Kuilen, arbeider te Wekerom, gehuwd met Johanna Bruinekreeft; Jan Bruinekreeft, brievenbesteller te Kootwijkerbroek; Jacob Kelderman, arbeider te Ede, gehuwd met Aaltje Bruinekreeft; Aart Gijsbert Mijnbeek, arbeider te Barneveld, gehuwd met Gerritje Bruinekreeft; Jacob van Steendelaar, arbeider te Voorthuizen, gehuwd met Willempje Bruinekreeft; Hendrik van den Brand, arbeider te Randwijk; Willem van den Brand, voerman te Ede; Hendrikus van den Brand, landbouwer in Esveld onder Barneveld; Jan van den Brand, landbouwer in Esveld onder Barneveld; Neeltje van den Brand, zonder beroep in Esveld onder Barneveld. Tot de nalatenschap behoort de boerenhofstede DE EENDENKOOI in de buurtschap Esveld onder Barneveld.

KRANTENKNIPSELS:
  De Barneveldse Courant d.d. 14 januari 1897:
verkoop van de DE HOENDERVOET.

IV-12

DRIKUS VAN DE POL

HENDRIKUS ('Drikus') VAN DE POL , geboren op 30 augustus 1868 te Holk onder Nijkerk als zoon van AALT VAN DE POL (V-24) & HEINTJE KROON (V-25) en overleden in de leeftijd van 59 jaar op 24 mei 1928 te Nijkerk.
  Uit zijn legerzakboekje dat aan hem werd afgegeven op 31 mei 1888, blijkt dat hij bij het 58e regiment infanterie diende. Hij werd den 9 mei 1888 ingedeeld als loteling van de lichting van 1888 uit de gemeente Nijkerk provincie Gelderland onder No. 33. Hij ging op 8 juni 1889 met groot verlof, kwam op 14 april 1890 bij het terug, ging op 26 april 1890 weer met groot verlof en kwam op 10 augustus 1891 weer terug om teneinde op 11 september 1891 voor het laatst met groot verlof te vertrekken. Verder werd het volgende signalement opgegeven: lang 1 meter 7 decimeter 4 centimeter 4 millimeter, aangezigt breed, voorhoofd gewoon, oogen bruin, neus klein, mond gewoon, kin rond, haar bruin, wenkbraauwen id[em], merkbare teekenen geene. Verder werd in het zakboekje opgetekend dat zijn vroeger beroep of ambacht landbouwer was. Ook uit latere documenten blijkt dat hij landbouwer was.

X

Hij trouwde op 14 februari 1894 te Nijkerk met:

IV-13

HEINTJE VAN DE NAUTENA

HEINTJE VAN DE NAUTENA , geboren op 15 februari 1868 te Holk onder Nijkerk als dochter van JAN VAN DE NAUTENA (V-26) & GEERTJE LUBBERSEN (V-27) en overleden in de leeftijd van 76 jaar op 25 juli 1944 te Voorthuizen onder Barneveld.
  Zij was bij haar huwelijk zonder beroep.

Uit dit huwelijk:

  • AALT ('Aolt') VAN DE POL, geboren op 14 december 1894 te Nijkerk, getrouwd op 21 september 1938 te Nijkerk met AALTJE ('Aoltje') KRAAIJ en overleden in de leeftijd van 63 jaar op 23 februari 1958 in het ziekenhuis te Ermelo.
  • JAN VAN DE POL, geboren op 12 december 1895 te Nijkerk, getrouwd op 19 juli 1940 te Nijkerk met ELSJE VAN DER HOEF en overleden in de leeftijd van 71 jaar op 19 juni 1967 in het ziekenhuis te Ermelo.
  • HENDRIK VAN DE POL (III-6)
  • GERARD VAN DE POL, geboren op 13 december 1899 te Nijkerk, getrouwd op 27 juni 1923 te Nijkerk met REINTJE GULIKER en overleden in de leeftijd van 81 jaar op 16 september 1981 te Nijkerk.
  • GEERTJE VAN DE POL, geboren op 22 november 1902 te Nijkerk, getrouwd op 10 februari 1932 te Nijkerk met EVERT BOS en overleden in de leeftijd van 91 jaar op 12 juli 1994 te Amersfoort.
  • WOUTER VAN DE POL, geboren op 2 januari 1906 te Nijkerk, getrouwd op 14 februari 1929 te Amersfoort met AARTJE ('Aortje') VAN DRIE en overleden in de leeftijd van 84 jaar op 17 november 1990 te Apeldoorn..

Ze woonden een aantal jaren op nummer 244 ofwel 226 aan/bij de Wolfsesteeg in het Veen onder Nijkerk, waar al hun zes kinderen werden geboren. Hun jongste zoon Wouter stak volgens de overlevering de boerderij in brand en de boerderij moest herbouwd worden. Het gezin ging op 4 november 1909 wonen op nummer D 54, D 52, E 76, E 90 ofwel boerderij GROOT APPEL aan de Kamersteeg 12 te Appel onder Nijkerk (zie kadastrale kaart uit 1832). Hij stierf in mei 1928 volgens de overlevering aan longontsteking. Daarom werd de boerderij op 7 juli 1830 verkocht als de boerenhofstede genoemd GROOT APPEL bestaande uit bouwmanswoning met bakhuis, schuur, afzonderlijk varkenshok, schapenhok, een vijfroeden en een tweeroeden hooiberg met verder getimmer, erf, tuingrond, boomgaard, bouw- en grasland, houtgrond, weg en verder aanbehoren, gelegen in Appel onder Nijkerk, nabij de Kamersteeg en de Barneveldschen weg, plaatselijk gemerkt wijk E nummer 90, bij het kadaster der gemeente Nijkerk bekend in sectie E onder de nummers 1409 en 1771, te samen groot zestien hectaren vierennegentig aren vijfig centiaren aan Teunis van den Akker Tijmenszoon voor fl 22.800,-. De overdracht vond plaats op 15 november 1938 en zij vertrok naar haar dochter Geertje op de Bakkersweg 19I ofwel 21 te Voorthuizen onder Barneveld, alwaar ze na een korte ongesteldheid in juli 1944 stierf.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


AOLT VAN DE POL AOLTJE KRAAIJ JAN VAN DE POL ELSJE VAN DER HOEF HENDRIK VAN DE POL HEINTJE VAN DRIE
GERARD VAN DE POL REINTJE GULIKER GEERTJE VAN DE POL EVERT BOS WOUTER VAN DE POL AORTJE VAN DRIE

ENKELE FOTO'S VAN GEZIN EN/OF HUIS:


DRIKUS VAN DE POL met vier van zijn zonen

Drikus van de Pol met zijn zonen op het land te Nijkerk in ca. 1925. Van links naar rechts: zoon Hendrik, vader Drikus van de Pol, zoon Jan, molenaar Van de Pol uit Appel, op de tractor zoon Gerard en daarnaast zoon Wouter.


het gezin van DRIKUS VAN DE POL & HEINTJE VAN DE NAUTENA

Heintje van de Nautena met haar (klein)kinderen op de 'heerd' van boerderij GROOT APPEL in 1938. Achter van links naar rechts: Reintje Guliker, Aortje van Drie, dochter Geertje, zoon Gerard en zoon Wouter. Voor zit: Aoltje Kraaij, Heintje van Drie, moeder Heintje van de Nautena, kleinzoon Hendrikus (zoon van Wouter), zoon Hendrik, zoon Jan en zoon Aolt. Op deze foto ontbreekt de echtgenoot van dochter Geertje, Evert Bos, want hij maakte de foto.


boerderij GROOT APPEL

De boerderij GROOT APPEL aan de Kamersteeg 12 te Appel onder Nijkerk, waar Hendrikus van de Pol en Heintje van de Nautena en hun gezin woonden.

IV-14

BARTUS VAN DRIE

GIJSBERTUS HERMANUS ('Bartus') VAN DRIE , geboren op 25 november 1855 te Putten als zoon van JAN VAN DRIE (V-28) & GERARDA JOHANNA ('Grada Johanna') VAN EDEN (V-29) en overleden in de leeftijd van 66 jaar op 19 november 1922 te Putten.
  Hij was van beroep korenmolenaar.

X

Hij trouwde op 18 augustus 1893 te Putten met:

IV-15

HENDRIKJE VAN DE RIDDER

HENDRIKJE VAN DE RIDDER , geboren op 14 november 1869 te Putten als dochter van AART VAN DE RIDDER (V-30) & HEINTJE VAN NORDEN (V-31) en overleden in de leeftijd van 42 jaar op 26 februari 1912 te Utrecht.
  Zij was bij haar huwelijk dienstbode.

Uit dit huwelijk:

  • JAN VAN DRIE, geboren op 25 december 1893 te Putten, getrouwd op 30 april 1920 te Putten met MELISJE ('Mees') VAN BEEK en overleden in de leeftijd van 81 jaar op 9 april 1975 te Sneek. Hij was molenaar op een korenmolen 'T KLOMPJE te Zeist.
  • HEINTJE VAN DRIE(III-7)
  • GERARDUS JOHANNES ('Grad(dus)') VAN DRIE, geboren op 19 maart 1901 te Putten, getrouwd op 31 oktober 1924 met JOHANNA ('Han') VAN DONKERSGOED en overleden in de leeftijd van 43 jaar op 18 december 1944 te Hamburg-Neuengamme in Duitsland. Hij was molenaarsknecht bij de gebroeders Knottenbelt op de korenmolen DE TWEE GEBROEDERS te Barneveld. Hij werd op 1 oktober 1944 bij de razzia te Putten opgepakt (zie ook Stichting Oktober 44), toen hij daar zijn vrouw opzocht. Hij stierf aan longontsteking in de Arbeitslager Spaldingstrasse.
  • AARTJE ('Aortje') VAN DRIE, geboren op 4 december 1904 te Putten, getrouwd op 14 februari 1929 te Amersfoort met WOUTER VAN DE POL en overleden in de leeftijd van bijna 85 jaar op 2 december 1989 te Apeldoorn.

Het gezin werkte op DE BROEKERMOLEN te Bijsteren onder Putten. Zij stierf aan kanker in het STADS EN ACADMISCH ZIEKENHUIS te Utrecht. Na zijn dood in 1922 werd de molen op 14 december van hetzelfde jaar openbaar verkocht als: een windkorenmolen, huis, erf, tuin, weiland, bouwland en waterlossing, zijnde de molen genaamd ,,DE BROEKERMOLEN" staande en gelegen te Bijsteren onder Putten, kadastraal aldaar bekend in sectie K onder nummers 494 - 493 - 618 - 619 - 620 en 943, groot twee hectaren acht en vijfig aren veertig centiaren met wat den molen betreft alle daarbij behoorende roerende goederen die door bestemming onroerend zijn geworden.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


JAN VAN DRIE MEES VAN BEEK HEINTJE VAN DRIE HENDRIK VAN DE POL GRAD(DUS) VAN DRIE HAN VAN DONKERSGOED AORTJE VAN DRIE WOUTER VAN DE POL

ENKELE FOTO'S VAN GEZIN EN/OF HUIS:


het gezin van BERTUS VAN DRIE & HENDRIKJE VAN DE RIDDER

Bartus van Drie en Hendrikje van de Ridder met hun kinderen voor DE BROEKERMOLEN te Putten in ca. 1905 - 1910. Van links naar rechts: onbekend dienstmeisje, dochter Heintje, moeder Hendrikje, vóór dochter Aortje, achter zoon Jan, vóór zoon Grad(dus) en vader Bartus van Drie.

KADASTER:
  opzoeken: Akte d.d. 30 november 1922 & 14 december 1922 bij notaris Deibert te Putten:
verkoop van de windkorenmolen DE BROEKERMOLEN.

KRANTENKNIPSELS:
  De Molenaar aflevering 38 (d.d. 6 februari 1980) t/m aflevering 45 (d.d. 7 mei 1980):
molenaar of niet ... , herinneringen van een molenaar, door J.S. Bakker verteld door Bart Brinkhuis.


V-16

AALBERT MHIJNBEEK

AALBERT MHIJNBEEK , geboren op 29 september 1832 te Barneveld als zoon van DIRK (GIJSBERTSEN) MIJNBEEK (VI-32) & AALTJE VAN GROOTHEEST (VI-33) en overleden in de leeftijd van 47 jaar op 17 juli 1880 te Barneveld.
  Oorspronkelijk werd hij vernoemd naar zijn grootvader van vaderskant en als Gijsbert in het geboorteregister ingeschreven. Waarschijnlijk werd zijn naam na de dood van zijn moeder Aaltje op 13 oktober veranderd in Aalbert (geboorteakte).
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 21 januari 1860 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie nr. 136 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Verder werd het volgende signalement opgegeven: lengte 1 el 671 strepen [= 1.671 m], aangezigt rond, voorhoofd id[em], oogen blaauw, neus klein, mond gewoon, kin plat, haar blond, wenkbraauwen id[em], merkbare teekenen geene. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep landbouwer was. Dit was hij ook vanaf zijn huwelijk in februari 1860 tot aan zijn overlijden in juli 1880.

X

Hij trouwde op 16 februari 1860 te Barneveld met:

V-17

GERRITJE VAN DE KUILEN

GERRITJE VAN DE KUILEN , geboren op 14 april 1831 te Voorthuizen onder Barneveld als onechte dochter van AALTJE HARDEMAN (VI-35), later erkend op 18 augustus 1851 & wettelijk aangenomen op 21 februari 1852 door AART VAN DE KUILEN en overleden in de leeftijd van 90 jaar op 12 december 1921 te Barneveld.
  Zij was bij haar huwelijk zonder beroep.

Uit dit huwelijk:

  • DIRK MIJNBEEK, geboren op 29 november 1860 te Bennekom onder Ede, getrouwd op 10 oktober 1890 te Barneveld met JACOMINA JANSEN en overleden in de leeftijd van 68 jaar op 18 oktober 1929 te Arnhem (inschrijving te Barneveld). Hij was van beroep winkelier.
  • AART ('Aort') MIJNBEEK (IV-8)
  • AALBERT (Aolbert) MIJNBEEK, geboren op 8 december 1863 te Bennekom onder Ede en ongehuwd overleden in de leeftijd van 84 jaar op 30 januari 1948 te Barneveld. Hij was van beroep landbouwer.
  • ALBERTUS (Bartus) MIJNBEEK, geboren op 30 september 1865 te Bennekom onder Ede en ongehuwd overleden in de leeftijd van 90 jaar op 22 mei 1956 te Barneveld. Hij was van beroep landbouwer.
  • GERARD MIJNBEEK, geboren op 16 juni 1867 te Bennekom onder Ede en ongehuwd overleden in de leeftijd van 86 jaar op 27 december 1953 te Barneveld. Hij was van beroep landbouwer.
  • TIJMEN MIJNBEEK, geboren op 23 augustus 1870 te Barneveld en overleden in de leeftijd van 14 jaar op 2 augustus 1885 te Kallenbroek onder Barneveld.

Bij zijn huwelijk in februari 1860 woonde hij te Barneveld. Na zijn huwelijk woonde hij met zijn gezin tot september 1868 te Bennekom onder Ede. Eerst van 13 februari 1860 tot 1862 op Bennekom 67 - waarschijnlijk is dit in 1962 Achterstraat 1, waar in 1818 Hendrik van Grootheest woonde - en daarna tot 11 september 1868 op Bennekom 108 - waarschijnlijk is dit in 1962 Groenestraat 39, waar in 1818 Barend Braafhart woonde. In september 1868 verhuisden zij met hun vijf kinderen naar nummer 489, 522, 566, 651, 653, 771 ofwel boerderij BURGELAAR in het Kallenbroek onder Barneveld. Deze boerderij had hij door Herman van den Ham op 28 maart 1868 op een openbare verkoping laten kopen voor fl 11.560,-. Zoon Tijmen werd hier in 1870 geboren, maar Aalbert stierf reeds in juli 1880. De boerderij werd na zijn dood in de boedelbeschrijving opgenomen als onroerend goed: eene boerenhofstede ,,BURGELAAR" genaamd, gelegen onder Barneveld in de buurtschap Callenbroek bestaande in landbouwerswoning, schuur, bergen, schapenhok, bakhuis en verdere getimmerten met bouw- en weilanden en houtgewassen een en ander op den perceelsgewijzen kadastralen legger der gemeente Barneveld aangewezen door sectie A nommers 979, 981, 982, 983, 984, 986, 987, 988, 992 tot en met 1003 en sectie B nommers 223, 938 tezamen groot drie en twintig hectaren vijftig aren acht en dertig centiaren, door Aalbert Mheenbeek gekocht in openbare veiling volgens acten van voorloopige en definitieve toewijzing respectieve den acht en twintigsten maart en den elfden april achttien honderd acht en zestig. De boerderij werd toen geschat op fl 8.500,-. Ook bleek dat hij fl 7.500,- van Docter Van den Ham te Utrecht had geleend. Het gezin had bij de boedelbeschrijving in december 1889 1 paard, 9 koeien, 3 pinken, 5 varkens, 3 schrammen, enkele biggen en 40 kippen. Zijn vrouw Gerritje bleef met haar zonen Aolbert, Bartus en Gerard nog vele jaren op BURGELAAR wonen. Zij verkocht de boerderij in december 1911 voor fl 12.000,- aan haar drie ongetrouwde zonen; de broers verkochten de boerderij op hun beurt in juni 1914 voor fl 20.000,- en kochten in dezelfde maand huis met verder getimmerte, bouwland en hakhout op DE LORS te Barneveld voor fl. 5.000,-. Maar waarschijnlijk al in januari 1917 verhuisde het gezin naar nummer 851 ofwel een boerderij op de Lorsweg 4 in het Kallenbroek onder Barneveld, alwaar de gebroeders gingen rentenieren. Gerritje stierf alhier in 1921.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


DIRK MIJNBEEK JACOMINA JANSEN AORT MIJNBEEK GARRIE HOL A0LBERT MIJNBEEK BARTUS MIJNBEEK GERARD MIJNBEEK TIJMEN MIJNBEEK

ENKELE FOTO'S VAN GEZIN EN/OF HUIS:


boerderij op de Lorsweg 4 te Kallenbroek onder Barneveld

De boerderij op de Lorsweg 4 te Kallenbroek onder Barneveld, waar de gebroeders Aolbert, Bartus en Gerard Mijnbeek vanaf januari 1917 woonden. Deze boerderij is in ca. 1960 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van Barneveld.

BOUWTEKENING VAN DE BESTAANDE TOESTAND EN HET PLAN TOT VERBOUWING VAN HET WOONHUIS (= BOERDERIJ BURGELAAR)
Oproep: Wie heeft nog een echte foto van boerderij BURGELAAR van vóór de verbouwing?

impressie van boerderij BURGELAAR, waar AALBERT MHIJNBEEK & GERRITJE VAN DE KUILEN en hun gezin vanaf september 1868 woonden, op basis van de bouwtekening; met dank aan Wil

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1925:
  Akte nr. 780 d.d. 23 juni 1865 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
boedelverdeling na overlijden van zijn vader Dirk Gijsbertsen Mheenbeek.
  Akte d.d. 28 maart 1868 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
inzet en voorlopige toewijzing van o.a. boerenhofstede BURGELAAR genaamd gelegen in de buurschap Callenbroek onder de gemeente Barneveld aan Aalbert Mheenbeek.
  Akte nr. 1784 d.d. 11 april 1868 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
o.a. koop van boerenerf BURGELAAR genaamd gelegen in de buurschap Callenbroek onder de gemeente Barneveld door Aalbert Mheenbeek.
  nog opzoeken: Akte nr. ? d.d. 14 september 1868 bij notaris Fischer te Lunteren/Ede:
hypotheek door Aalbert Mheenbeek, landbouwer te Barneveld, van Herman van den Ham te Barneveld met als waarborg de boerenhofstede BURGELAAR in de buurtschap Callenbroek onder Barneveld.
  Akte nr. 1778 d.d. 2 december 1889 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
boedelbeschrijving en -verdeling na overlijden van Aalbert Mheenbeek.
  Akte nr. 2261 d.d. 23 oktober 1891 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
boedelbeschrijving en -verdeling na overlijden van haar moeder Aaltje Hardeman.
  Akte d.d. 13 december 1911 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
verkoop van BURGELAAR door Gerritje van de Kuilen aan haar drie ongehuwde zonen Aalbert, Albertus & Gerard Mheenbeek.
  Akte d.d. 18 december 1911 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Gerard Mheenbeek, ook wel Mhijnbeek, landbouwer, wonende onder Barneveld, maakt een testament.
  Akte d.d. 18 december 1911 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Aalbert Mheenbeek, ook wel Mhijnbeek, landbouwer, wonende onder Barneveld, maakt een testament.
  Akte d.d. 18 december 1911 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Albertus Mheenbeek, ook wel Mhijnbeek, landbouwer, wonende onder Barneveld, maakt een testament.
  Akte d.d. 18 december 1911 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Aalbert Mheenbeek; Albertus Mheenbeek; en Gerard Mheenbeek, landbouwers, allen wonende onder Barneveld, (de geslachtsnaam wordt ook wel geschreven Mhijnbeek), erkennen wegens geldlening schuldig te zijn aan Joanna Francoise Taets van Amerongen, particulier, wonende te Rotterdam, een som van fl. 2.000,-. De hypotheek wordt gevestigd op een gedeelte van de boerenhofstede BURGELAAR genaamd te Barneveld.
  Akte d.d. 18 december 1911 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Aalbert Mheenbeek; Albertus Mheenbeek; en Gerard Mheenbeek, landbouwers, allen wonende onder Barneveld, (de geslachtsnaam wordt ook wel geschreven Mhijnbeek), erkennen wegens geldlening schuldig te zijn aan Geertruida van Ramselaar, zonder beroep, weduwe van Gijsbert Mheenbeek, wonende te Barneveld, een som van fl. 4.000,-. De hypotheek wordt gevestigd op een gedeelte van de boerenhofstede BURGELAAR genaamd te Barneveld.
  Akte d.d. 20 maart 1913 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Aalbert Mheenbeek, Albertus Mheenbeek en Gerard Mheenbeek, landbouwers onder Barneveld, verkopen aan Jacob van de Weerd, vrachtrijder te Barneveld een perceel weiland en tuingrond te Barneveld. De koopsom is fl. 4.000,-.
  Akte d.d. 4 april 1913 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Joost William Jan Taets van Amerongen te Den Haag, laat een hypothecaire inschrijving doorhalen ten laste van Aalbert, Albertus en Gerard Mheenbeek, allen te Barneveld.
  Akte d.d. 30 juni 1914 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Aalbert Mheenbeek, Albertus Mheenbeek en Gerard Mheenbeek, landbouwer te Barneveld, verkopen aan Andries van den Brink Hendrikszoon, timmermansknecht te Barneveld grond a/d Nijkerker grintweg te Barneveld. De koopsom is fl. 600,-.
  Akte d.d. 30 juni 1914 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Albertus van Duinkerken, landbouwer te Barneveld, verkoopt aan Aalbert Mheenbeek, Albertus Mheenbeek en Gerard Mheenbeek, landbouwer te Barneveld, huis met verder getimmerte, bouwland en hakhout op DE LORS te Barneveld. De koopsom is fl. 5.000,-.
  Akte d.d. 30 juni 1914 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Aalbert Mheenbeek, Albertus Mheenbeek en Gerard Mheenbeek, landbouwers, allen te Barneveld, verkopen aan Catharina Zegers, zonder beroep te Barneveld de boerenhofstede BURGELAAR te Barneveld. De koopsom is fl. 20.000,-.
  Akte d.d. 30 juli 1914 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Wouter Koopman, landbouwer en Neeltje Koopman, zonder beroep, beiden te Voorthuizen, erkennen schuldig te zijn aan Aalbert Mheenbeek, Albertus Mheenbeek en Gerard Mheenbeek, allen landbouwer wonend te Barneveld, een som van fl. 1.800,-. De hypotheek wordt gevestigd op een boerenplaatsje te Voorthuizen.
  Akte d.d. 14 oktober 1914 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Johannes Snellen, landbouwer te Barneveld, verkoopt aan Aarbert, Albertus en Gerard Mheenbeek, allen landbouwers te Barneveld, een perceel bouwland met houtgewas op DE LORS te Barneveld. De koopsom is fl. 1.750,-.
  Akte d.d. 14 oktober 1914 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Geertruida van Ramselaar, weduwe van Gijsbertus Mheenbeek te Barneveld, laat een hypothecaire inschrijving doorhalen ten laste van Aalbert, Albertus en Gerard Mheenbeek te Barneveld.
  Akte d.d. 2 maart 1915 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
Martinus Cozijnsen, schilder te Barneveld, erkent schuldig te zijn aan Aalbert, Albertus en Gerard Mheenbeek, allen landbouwer te Barneveld, een som van fl. 2.000,-. De hypotheek wordt gevestigd op een huis met schuur en tuin a/d Jan van Schaffelaarstraat te Barneveld.   Akte d.d. 13 september 1924 bij notaris Bok te Barneveld:
Sibren Welbedacht, opperwachtmeester der artillerie in garnizoen te Ede, wonend te Ede, verklaart wegens geldlening schuldig te zijn aan Aalbert, Albertus en Gerard Mhijnbeek, allen landbouwer te Barneveld, een som van fl. 1.000,-. De hypotheek wordt gevestigd op een nieuw gebouwd huis en verder getimmerte met grond aan de Paasbergerweg te Ede.

KRANTENKNIPSELS:
  De Barneveldsche Courant d.d. 2 oktober 1954:
J. van Ee viert 50-jarig jubileum als huishoudster bij de gebroeders Mijnbeek (krantenartikel).

V-18

GIES HOL

GIJSBERT (Gies) HOL , geboren op 27 september 1829 te Kallenbroek onder Barneveld als zoon van HENDRIK (HENDRIKSEN) HOL (VI-36) & FIJTJE (JANS) KLA(A)RENBEEK (VI-37) en overleden in de leeftijd van 76 jaar op 29 mei 1906 te Lunteren onder Ede.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 20 augustus 1851 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar 1848 nr. 202 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Verder werd het volgende signalement opgegeven: lengte 1 el 664 strepen [= 1.664 m], aangezigt rond, voorhoofd idem, oogen blaauw, neus klein, mond idem, kin plat, haar donkerblond, wenkbraauwen idem, merkbare teekenen -. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep boerenknecht was. Dit was hij ook bij zijn huwelijk in september 1851, maar vanaf 1 mei 1852 was hij van beroep landbouwer. Volgens de overlevering was hij echter ook voerman.

X

Hij trouwde op 20 september 1851 te Ede met:

V-19

GERRITJE VERSTEEG

GERRITJE VERSTEEG , geboren op 12 februari 1822 te Lunteren onder Ede als dochter van GERRIT (CORNELISSEN) VERSTEEG (VI-38) & GIJSBERTJE JANZ/JANSEN (VI-39) en overleden in de leeftijd van 83 jaar op 29 juni 1905 te Lunteren onder Ede.
  Zij was bij beide huwelijken zonder beroep.

Zij trouwde voor de eerste maal op 26 april 1845 te Ede met haar buurjongen PHILIPPUS VAN ZEGGELAAR, geboren op 2 januari 1818 te Lunteren onder Ede als zoon van ALBERT VAN ZEGGELAAR & JACOBJE PHILIPS en overleden in de leeftijd van 32 jaar op 9 november 1850 te Lunteren onder Ede. Hij was van beroep landbouwer en was uit hoofde van misvormde borst finaal vrijgesteld van de militaire dienst.
Uit het eerste huwelijk:

  • GIJSBERTHA VAN ZEGGELAAR, geboren op 21 november 1845 te Lunteren onder Ede, getrouwd op 14 juni 1876 te De Bilt met HENDRIK VAN DIJK en overleden in de leeftijd van 78 jaar op 24 februari 1924 te De Bilt (CH).
  • GERRIT VAN ZEGGELAAR, geboren op 19 augustus 1848 te Lunteren onder Ede, getrouwd op 15 oktober 1886 te Barneveld met KLAASJE REEMST en overleden in de leeftijd van 82 jaar op 21 maart 1931 te Barneveld. Hij was van beroep landbouwer.

Uit dit huwelijk:

  • HENDRIK HOL, geboren op 1 mei 1852 te Lunteren onder Ede, getrouwd op 31 mei 1877 te Barneveld met REINTJE VAN MAANEN en overleden in de leeftijd van 81 jaar op 25 mei 1933 te Lunteren onder Ede (CH). Hij was van beroep landbouwer.
  • GIJSBERT HOL, geboren op 28 februari 1854 te Lunteren onder Ede, getrouwd op 15 december 1900 te Ede met NELLETJE VAN ZOEST en overleden in de leeftijd van 77 jaar op 13 oktober 1931 te Ede. Hij was van beroep landbouwer.
  • FLORUS HOL, geboren op 9 augustus 1856 te Lunteren onder Ede, getrouwd op 21 november 1896 te Ede met KLAASJE VAN ROEKEL en overleden in de leeftijd van 82 jaar op 20 mei 1939 te Lunteren onder Ede. Hij was van beroep landbouwer.
  • CORNELIS HOL, geboren op 6 oktober 1858 te Lunteren onder Ede, getrouwd op 5 juni 1891 te De Bilt met MARIA DE KRUIJF en overleden in de leeftijd van 67 jaar op 16 december 1925 te De Bilt. Hij was bij zijn huwelijk boerenarbeider.
  • kind van het mannelijke geslacht, levenloos geboren op 24 juli 1861 te Lunteren onder Ede.
  • GERRITJE ('Garrie') HOL (IV-9)

Bij hun huwelijk in september 1851 woonden beiden te Lunteren. Het gezin woonde waarschijnlijk lange tijd op de Postweg 166-168 (adres in 1971) te Lunteren onder Ede, waar of waar dichtbij in 1818 Gerrit Versteeg op de Krommehoekseweg woonde.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


HENDRIK HOL REINTJE VAN MAANEN GIJSBERT HOL NELLETJE VAN ZOEST FLORUS HOL KLAASJE VAN ROEKEL CORNELIS HOL MARIA DE KRUIJF GARRIE HOL A0RT MIJNBEEK CEES MASTENBROEK

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
  Akte nr. 476 d.d. 12 december 1884 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
koop van een paard voor fl 67,- door Gijsbert Hol, landbouwer wonende te Lunteren, en Mor van Zeggelaar, landbouwer wonende te Barneveld.
  Akte nr. 811 d.d. 7 juli 1886 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
koop van een perceel rogge door Gijsbert Hol, landbouwer wonende te Lunteren.
  Akte nr. 945 d.d. 19 januari 1887 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
koop van partijen rogge door o.a. Gijsbert Hol, landbouwer wonende te Lunteren.

V-20

JAN BRUNEKREEFT

JAN BRUNEKREEFT , geboren 19 februari 1821 te Garderen onder Barneveld als zoon van HENDRIK BRU(I)NEKREEF(T) (VI-40) & AALTJE (AALTEN) VERMEER (VI-41) en overleden in de leeftijd van 84 jaar op 10 juli 1905 te Kootwijkerbroek onder Barneveld.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 27 maart 1844 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie nr. 157 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Er werd echter geen signalement opgegeven. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep timmerman was. Dit was hij heel zijn leven, hoewel hij er later ook wat bij boerde - bij het huwelijk van zoon Gijsbert en erna werd vermeld dat hij landbouwer was -. Bij zijn overlijden in juli 1905 was hij zonder beroep.

X

Hij trouwde 26 april 1844 te Barneveld met:

V-21

JAN(NE)TJE VERMEER

JAN(NE)TJE VERMEER , geboren op 7 juli 1816 te Lunteren als Jantje dochter van EVERT (AALTEN) VERMEER (VI-42) & ANNA/ANNETJE (P(I)ETERS) VAN DER HORST (VI-43) en overleden in de leeftijd van 79 jaar op 6 januari 1896 te Kootwijkerbroek onder Barneveld.
  Zij was bij haar huwelijk zonder beroep.

Zij had een voorkind, namelijk:

  • AALTJE VERMEER, geboren op 4 mei 1836 te Garderbroek onder Barneveld, erkend op 4 juli 1865 te Barneveld, getrouwd op 23 november 1865 te Barneveld met NICOLAAS GROENEVELD en overleden als Aaltje Brunekreeft in de leeftijd van 85 jaar op 28 januari 1922 te Kootwijk onder Barneveld.

Uit dit huwelijk:

  • HENDRIK BRUNEKREEFT, geboren op 6 oktober 1844 te Garderbroek onder Barneveld en ongehuwd overleden in de leeftijd van 35 jaar op 4 september 1880 te Kootwijkerbroek onder Barneveld.
  • EVERT BRUINEKREEFT (IV-10)
  • PETER BRUINEKREEFT, geboren op 5 januari 1849 te Kootwijkerbroek onder Barneveld, getrouwd op 7 november 1874 te Ede met GERRITJE VAN DEN TOP en overleden in de leeftijd van 51 jaar op 13 januari 1900 te Ede.
  • ANDRIES ('Drees') BRUNEKREEF, geboren op 6 september 1850 te Kootwijkerbroek onder Barneveld, getrouwd op 26 mei 1876 te Barneveld met JANNETJE WESTERHUIS en overleden in de leeftijd van 57 jaar op 2 juli 1908 te Utrecht (inschrijving te Barneveld).
  • HENDRIKUS BRUNEKREEFT, geboren op 18 januari 1853 te Kootwijkerbroek onder Barneveld en overleden in de leeftijd van 9 jaar op 20 april 1862 te Kootwijkerbroek onder Barneveld.
  • ELBERT ('Ep') BRUNEKREEFT, geboren op 11 september 1855 te Kootwijkerbroek onder Barneveld, getrouwd op 22 oktober 1880 te Barneveld met TEUNISJE STRAATMAN en overleden in de leeftijd van 66 jaar op 6 december 1921 te Kootwijkerbroek onder Barneveld.
  • ANNETJE BRUNEKREEFT, geboren op 14 oktober 1857 te Kootwijkerbroek onder Barneveld, getrouwd op 1 oktober 1880 te Barneveld met OTTO VAN EE en overleden in de leeftijd van 74 jaar op 13 februari 1932 te Barneveld.
  • GIJSBERT ('Gies') BRUNEKREEFT, geboren op 8 juni 1861 te Kootwijkerbroek onder Barneveld, getrouwd op 5 oktober 1883 te Barneveld met METJE KAMPHUIS en overleden in de leeftijd van 85 jaar op 16 september 1946 te Barneveld.

Jan en Jantje waren eigenlijk neef en nicht, maar er was een kind onderweg en dus werd er getrouwd. Bij hun huwelijk in april 1844 waren beiden woonachtig onder Garderen te Barneveld. Zij woonden in ieder geval vanaf 1861, maar waarschijnlijk al voor mei 1847, op nummer 247, 272, 287 ofwel boerderij DEN TOP aan de Essenerweg te Kootwijkerbroek onder Barneveld. Waarschijnlijk werd boerderij DEN TOP ook wel DODDENDAAL genoemd. Hij had deze boerderij eerst in pacht en liet het vervolgens in april 1862 op een openbare verkoping door kandidaat notaris Herman van den Ham kopen voor fl 1.540,-. Het goed bestond volgens de verlopige verkoopakte uit een huis, verder getimmerte en alle de daarbij en onder behoorende landen en gronden, boom en houtgewassen, op den perceelsgewijze kadastrale legger van Garderen voorkomende onder sectie G [= Kootwijkerbroek] numero's 442 bouwland een en vijftig roeden vijftig ellen, 443 hakhout twee roeden, 444 bouwland drie en vijftig roeden vijftig ellen, 445 idem twee en zestig roeden dertig ellen, 445bis berg en erf zeventig ellen, 448 bouwland veertien roeden zeventig ellen, 449 huis en erf twee roeden zestig ellen, en 450 riet reij bouwland drie roeden tachtig ellen, te zamen groot een bunder een en negentig roeden tien ellen, bewoond door Jan Brunekreeft. Zoon Hendrik stierf hier in september 1880 en de boerderij werd in februari 1902 openbaar verkocht (als kadastrale nummers 442, 443, 444, 450, 911, 912, 913 en 1034, maar incl. woonhuis, bakhuis, hooiberg, schuurtje en loods). In december 1887 stopte hij echter met werken en verkocht o.a. 2 koeien, varkens, hooi, aardappels, rogge en gereedschappen. Hij en zijn vrouw gingen vervolgens in januari 1888 op nummer 191, 301 ofwel 312 in het Kootwijkerbroek onder Barneveld te wonen. Dit huis was waarschijnlijk afgesplitst van KLEIN PUURVEEN, waar zoon Drees woonachtig was. Zij stierf hier in 1896 en hij bijna 10 jaar later in 1905.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


AALTJE VERMEER NICOLAAS GROENEVELD HENDRIK BRUNEKREEFT EVERT BRUINEKREEFT AALTJE VERBEEK PETER BRUINEKREEFT GERRITJE VAN DEN TOP DREES BRUNEKREEF JANNETJE WESTERHUIS HENDRIKUS BRUNEKREEFT EP BRUNEKREEFT TEUNISJE STRAATMAN ANNETJE BRUNEKREEFT OTTO VAN EE GIES BRUNEKREEFT METJE KAMPHUIS

19DE EEUWSE NERINGDOENDEN:
(G. Crebolder & D. Veldhuizen, Gemeentelijke Archiefdienst, Barneveld, 1987; nu ook op het internet 'Register patentschuldigen' bij het gemeentearchief Barneveld):
  Onder Garderen staat: Jan Bruinekreeft ook Brunekreef(t), huisnr. G 89/Kwbr 22, 1845/46 - 1852/53, timmerman, metselaar.

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1925:
  Akte nr. 6089 d.d. 15 april 1862 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
openbare verkoop van o.a. erf en goed DEN TOP genaamd gelegen in de buurschap Kootwijkerbroek onder de gemeente Kootwijk bewoond door Jan Brunekreeft.
  Akte nr. 6108 d.d. 29 april 1862 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
o.a. koop van het erf en goed DEN TOP genaamd gelegen onder Kootwijk door Jan Brunekreeft.
  Akte nr. 1746 d.d. 9 maart 1868 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
lening voor fl 450,- van Gerrit Barten van Kattenbroek in zijne betrekking van voogd van de minderjarige kinderen van wijlen Wouter van Essen en Klaasje van Kattenbroek. Als waarborg werd gesteld: een erf en goed DEN TOP genaamd gelegen onder de gemeente Kootwijk in de buurtschap Kootwijkerbroek.
  Akte nr. 723 d.d. 30 januari 1886 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
koop van partij hout op stam en geveld door Elbert Brunekreeft, Jan Brunekreeft en Gijsbert Brunekreeft, landbouwers wonende in het Kootwijkerbroek onder Kootwijk.
  Akte nr. 884 d.d. 3 november 1886 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
koop van partij boekweit door Gijsbert Brunekreeft, Jan Brunekreeft en Elbert Brunekreeft, landbouwers wonende in het Kootwijkerbroek onder Kootwijk.
  Akte nr. 1196 d.d. 6 december 1887 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
o.a. openbare verkoop van roerende goederen door Jan Brunekreeft wonende te Barneveld.
  Akte nr. 5077 - 5091 d.d. 30 januari/13 februari 1902 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
o.a. openbare verkoop van een boerenplaatsje gelegen in het Kootwijkerbroek onder Barneveld door Jan Brunekreeft en mede-eigenaren.

V-22

JACOB VERBEEK

JACOB VERBEEK , geboren op 19 juni 1824 te Ermelo als zoon van FRANK (KLAASSEN) VERBEEK (VI-44) & AARTJE (JACOBS) VAN ZOEREN (VI-45) en overleden in de leeftijd van 77 jaar op 5 juni 1902 te Ermelo (CH).
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 27 maart 1844 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar 1843 nr. 185 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. lengte 1 el 580 strepen [= 1.580 m], aangezigt smal, voorhoofd plat, oogen blaauw, neus spits, mond gewoon, kin rond, haar blond, wenkbraauwen id[em], merkbare teekenen -. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep schaapherder was. Bij zijn huwelijk in november 1855 was hij echter boerenknecht en daarna dagloner. In juli 1870 en november 1875 gaf hij echter ook landbouwer als beroep op.

X

Hij trouwde op 29 november 1855 te Barneveld met:

V-23

JANNETJE HOFSTE

JANNETJE HOFSTE , geboren op 31 januari 1832 te Kootwijk onder Barneveld als dochter van TEUNIS (WILLEMSEN) HOFSTE(DE) (VI-46) & WILLEMPJE (WOUTERS) BOVEN (VI-47) en overleden in de leeftijd van 87 jaar op 21 november 1919 te Nijkerk.
  Zij was eerst dienstmeid, maar bij haar huwelijk zonder beroep.

Uit dit huwelijk:

  • AALTJE VERBEEK (IV-11)
  • WILLEMTJE VERBEEK, geboren op 2 december 1859 te Houtdorp onder Ermelo, getrouwd op 16 november 1883 te Barneveld met WULFERT VAN STEENDELAAR en overleden in de leeftijd van 81 jaar op 18 december 1940 te Nijkerk.
  • FRANKJE VERBEEK, geboren op 10 augustus 1862 te Houtdorp onder Ermelo, driemaal getrouwd op respectievelijk 3 februari 1888 te Putten met LAMBERTUS VAN STEENDELAAR & op 10 augustus 1894 te Barneveld met EVERARDUS BUITINK & 7 februari 1906 te Nijkerk met RIJK VAN DEN HUL (CH) en overleden in de leeftijd van 84 jaar op 16 september 1946 te Rhenen.
  • TEUNIS VERBEEK, geboren op 2 juni 1864 te Houtdorp onder Ermelo, getrouwd op 6 november 1891 te Barneveld met GIJSBERTJE DONKERSTEEG en overleden in de leeftijd van 78 jaar op 6 januari 1943 te Barneveld (CH).
  • JAN VERBEEK, geboren op 6 augustus 1867 te Houtdorp onder Ermelo, getrouwd op 31 maart 1894 te Apeldoorn met JANNETJE VAN ESSEN en misschien overleden in de leeftijd van 68 jaar op 24 juni 1936 te Apeldoorn (CH).
  • AARTJE VERBEEK, geboren op 30 juli 1870 te Houtdorp onder Ermelo en overleden in de leeftijd van 12 jaar op 17 juli 1883 te Houtdorp onder Ermelo.
  • ANNETJE VERBEEK, geboren op 26 maart 1874 te Houtdorp onder Ermelo, getrouwd op 21 oktober 1896 te Nijkerk met JACOB ("Jake") BOTERENBROOD en overleden in de leeftijd van XXX jaar op XXX 1932 te Oakland U.S.A. Zij was bij haar huwelijk zonder beroep. Het gezin vertrok met de Statendam naar de U.S.A. en kwam daar op 25 april 1907 aan.

Hij woonde bij zijn huwelijk in november 1855 te Apeldoorn en zij te Barneveld, waar zij officieel nog tot 1 april 1856 bleef wonen. Het jonge paar was hierna te Houtdorp onder Ermelo woonachtig. Na zijn dood in juni 1902 kwam zij op 30 oktober 1902 weer te Garderen onder Barneveld wonen, eerst op nummer 54 en vervolgens op respectievelijk nummer 49, nummer 51 en nummer 15 danwel 17. Zij vertrok op 17 september 1917 naar Nijkerk, alwaar zij in november 1919 stierf.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


AALTJE VERBEEK EVERT BRUINEKREEFT HENDRIK JAN VAN DEN BRANDT WILLEMTJE VERBEEK WULFERT VAN STEENDELAAR FRANKJE VERBEEK LAMBERTUS VAN STEENDELAAR EVERARDUS BUITINK RIJK VAN DEN HUL TEUNIS VERBEEK GIJSBERTJE DONKERSTEEG JAN VERBEEK JANNETJE VAN ESSEN AARTJE VERBEEK ANNETJE VERBEEK JACOB BOTERENBROOD

ENKELE FOTO'S VAN GEZIN EN/OF HUIS:


huis tegenover de watertoren te Garderen

Het huis tegenover de watertoren te Garderen, waar Jannetje Hofste na de dood van haar man woonde. Dhr. J. Huisman uit Apeldoorn gaf in 2012 nog de volgende informatie: "Deze boerderij stond achter de putbrink in Garderen. De watertoren is de dorpspomp op de putbrink (tegenover de voormalige Prins Bernhardschool) in het centrum van Garderen, die een functie had in de watervoorziening. Op de foto is te zien dat er een vrouw aan het pompen is. Deze pomp, met daarachter een diepe waterput (afgedekt) is nog steeds aanwezig. Op de achtergrond is nog het voormalige postkantoor te zien, dat nog steeds bestaat. In de jaren vijftig werd de boerderij bewoont door Jan Pul. De boerderij is voor zover ik mij kan herinneren eind jaren vijftig gesloopt."

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1925:
  Akte nr. 3611 d.d. 18 maart 1897 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
testament van Jacob Verbeek, landbouwer en wonende onder Ermelo.
  Akte nr. 3612 d.d. 18 maart 1897 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
testament van Jannetje Hofstede, zonder beroep en wonende onder Ermelo.

V-24

AALT VAN DE POL

AALT VAN DE POL , geboren op 30 september 1825 in het Zwartebroek te Voorthuizen onder Barneveld als zoon van DIRK (AALTEN) VAN DE POL(L) (VI-48) & HENDRIKJE (GERRITS) VAN DUINKERKEN (VI-49) en overleden in de leeftijd van 81 jaar op 10 oktober 1906 te Nijkerk.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 25 februari 1847 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar 1844 nr. 161 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Verder werd het volgende signalement opgegeven: lengte 1 el 618 strepen (= 1.618 m), aangezigt ovaal, voorhoofd bedekt, oogen bruin, neus groot, mond gewoon, kin spits, haar donkerbruin, wenkbraauwen idem, merkbare teekenen -. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep bouwman (= landbouwer) was. Hij hield dit beroep tot zijn overlijden in oktober 1906.

X

Hij trouwde op 2 april 1847 te Nijkerk met:

V-25

HEINTJE KROON

HEINTJE KROON , geboren op 19 mei 1828 te Nijkerk als dochter van HENDRIK KROON (VI-50) & PETRONELLA/PETRONELLETJE (HENDRIKS) VAN DE NAUTENA (VI-51) en overleden in de leeftijd van 74 jaar op 16 april 1903 te Nijkerk.
  Zij was bij haar huwelijk buiten beroep.

Uit dit huwelijk:

  • HEINTJE VAN DE POL, geboren op 25 januari 1848 te Holk onder Nijkerk, getrouwd op 20 mei 1885 te Nijkerk met WOUTER VAN HELL en overleden in de leeftijd van 83 jaar op 2 maart 1931 te Nijkerk.
  • HENDRIK VAN DE POL, geboren op 22 februari 1851 te Holk onder Nijkerk, getrouwd op 31 oktober 1877 te Hoevelaken met TEUNISJE DOORNEKAMP en overleden in de leeftijd van 64 jaar op 14 december 1915 te Hilversum.
  • kind van het mannelijke geslacht, levenloos geboren op 1 juli 1854 te Holk onder Nijkerk.
  • DIRKJE VAN DE(N) POL, geboren op 31 januari 1857 te Holk onder Nijkerk, getrouwd op 14 juli 1880 te Nijkerk met MELIS DOORNEKAMP en overleden als Dirkje van den Pol in de leeftijd van 31 jaar op 3 oktober 1888 te Hoevelaken (CH).
  • NELLETJE VAN DE POL, geboren op 6 november 1862 te Holk onder Nijkerk, tweemaal getrouwd respectievelijk op 1 maart 1893 te Nijkerk met JOHANNES VAN DE POL & op 17 april 1913 te Hoogland met FRANS VAN ZANTEN en overleden in de leeftijd van 76 jaar op 15 oktober 1939 te Amersfoort.
  • JACOBA VAN DE POL, geboren op 15 oktober 1865 te Holk onder Nijkerk, getrouwd op 31 januari 1912 te Nijkerk met GIJSBERT BROEKHUIS en overleden in de leeftijd van 82 jaar op 20 januari 1948 te Nijkerk.
  • HENDRIKUS ('Drikus') VAN DE POL (IV-12)
  • DIRK VAN DE POL, geboren op 2 oktober 1871 te Holk onder Nijkerk, getrouwd op 18 maart 1908 te Nijkerk met GEERTRUIDA VAN BEEK en overleden in de leeftijd van 67 jaar op 10 september 1939 te Nijkerk.

Op 23 februari 1830 erfde de toen 4-jarige Aalt van zijn grootvader van moeders zijde een erfje en goed DE KRUIJPIN genaamd, gelegen in de buurschap Zwartebroek onder de gemeente Voorthuisen aan de Broeksteeg met een waarde van fl 450,- en tevens aan kontante penningen een somma van fl 568,75. In 1939 lag deze boerderij aan de Zwartebroekerweg 42, nu aan de Platanenstraat 80 te Zwartebroek onder Barneveld. Zijn moeder was namelijk 11 dagen na de geboorte van Aalt in het kraambed gestorven. Waarschijnlijk is hij kort daarna bij zijn kinderloze oom Wouter en tante Jacoba gaan wonen, waar hij bij de volkstelling van 1829/1830 woonachtig was. Zijn oom stierf echter al in mei 1830 en zijn tante hertrouwde in april 1831 met zijn vader en allen vertrokken hierna naar zijn HET POLLETJE ofwel DE KLEINE POL te Holk onder Nijkerk, waar zijn grootouders en oom Wouter met zijn vrouw hadden gewoond. Bij hun huwelijk in april 1847 woonden beide echtelieden te Nijkerk. Het gezin bleef op HET POLLETJE ofwel DE KLEINE POL op de Korte Holk 7 wonen.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


HEINTJE VAN DE POL WOUTER VAN HELL HENDRIK VAN DE POL TEUNISJE DOORNEKAMP DIRKJE VAN DE POL MELIS DOORNEKAMP NELLETJE VAN DE POL JOHANNES VAN DE POL FRANS VAN ZANTEN JACOBA VAN DE POL GIJSBERT BROEKHUIS DRIKUS VAN DE POL HEINTJE VAN DE NAUTENA DIRK VAN DE POL GEERTRUIDA VAN BEEK

AFBEELDINGEN VAN GEZIN EN/OF HUIS:


boerderij HET POLLETJE ofwel DE KLEINE POL te Holk onder Nijkerk

De vroegere boerderij HET POLLETJE ofwel DE KLEINE POL aan de huidige Korte Holk 7 te Holk onder Nijkerk, waar Aalt van de Pol met zijn gezin woonde. Deze boerderij is in ca. XXX gesloopt.

VOLKSTELLING NIJKERK 1829/1830:
  Onder Kortenholk staat dat op huisnr. 24 de volgende personen woonachtig waren:
Pol Wouter van de, 64 jaar, geboren te Nijkerk, bouwman, protestant;
Hendriks Jacoba, 34 jaar, geboren te Nijkerk, geen beroep vermeld, protestant;
Pol Aart Dirksen van de, 4 jaar, geboren te Voorthuizen, protestant;
Hendriksen Klaas, 25 jaar, geboren te Putten, geen beroep vermeld, protestant;
Plas Aartje, 20 jaar, geboren te Nijkerk, geen beroep vermeld, protestant.

de kadastrale overzichtskaart van Voorthuizen met locatie DE KRUIPIN OORSPRONKELIJKE AANWIJZENDE TAFEL (OAT) DER GROND-EIGENAREN EN DER ONGEBOUWDE EN GEBOUWDE VASTE EIGENDOMMEN BARNEVELD 1832:
  Onder Voorthuizen sectie A 'Zwartebroek' staat:
perceel 441 Pol, Aalt Derksen van de, zonder beroep, woonplaats Voorthuizen, bouwland, 84 roeden en 70 ellen;
perceel 447, Pol, Aalt Dirksen van de, zonder beroep, woonplaats Voorthuizen, weiland, 27 roeden en 90 ellen;
perceel 448, idem, idem, idem, idem, weiland, 19 roeden;
perceel 449, idem, idem, idem, idem, tuin, 12 roeden en 80 ellen;
KRUIPEN, perceel 450, idem, idem, idem, idem, huis en erf, 5 roeden en 30 ellen;
perceel 451, idem, idem, idem, idem, bouwland, 10 roeden en 60 ellen;
perceel 452, idem, idem, idem, idem, bakhuis en erf, 18 ellen.

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1935:
  Akte nr. 18 d.d. 16 januari 1830 bij notaris Meij Mettenbrinck te Barneveld:
verkoop van onroerende goederen, te weten de boerderijen ESVELD en KOOTWIJK, door grootmoeder Aartje (eigenlijk Aaltje) Jans en mede-eigenaren.
  Akte nr. 62 d.d. 23 februari 1830 bij notaris Meij Mettenbrinck te Barneveld:
boedelverdeling na overlijden van Gerrit Heijmen van Duijnkerken.
  Akte nr. 99 d.d. 15 maart 1831 bij notaris Meij Mettenbrinck te Barneveld:
afrekening verkoop van boerderij ESVELD.
  Akte nr. 100 d.d. 15 maart 1831 bij notaris Meij Mettenbrinck te Barneveld:
afrekening verkoop van boerderij KOOTWIJK.

KRANTENKNIPSELS:
  Waarschijnlijk in de Nijkerker Courant op onbekende datum:
boerderijen Holk geïnventariseerd.

V-26

JAN VAN DE NAUTENA

JAN VAN DE NAUTENA , geboren op 6 januari 1812 te Nijkerk als zoon van HENDRIK (JANSEN) VAN DE NAUTENA (VI-52) & EVERTJE (JANS) VAN DRIE (VI-53) en overleden in de leeftijd van 68 jaar op 5 februari 1880 te Doornsteeg onder Nijkerk.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op ? afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar ? nr. ? kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Verder werd het volgende signalement opgegeven: lengte 1 el ? strepen (= ?.? m), aangezigt ?, voorhoofd ?, oogen ?, neus ?, mond ?, kin ?, haar ?, wenkbraauwen idem, merkbare teekenen ?. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep bouwman (= landbouwer) was. Dit bleef hij tot zijn overlijden in februari 1880.

X

Hij trouwde op 14 juli 1858 te Nijkerk met:

V-27

GEERTJE LUBBERSEN

GEERTJE LUBBERSEN , geboren op 15 november 1833 te Diermen onder Putten als dochter van JAN LUBBER(T)SEN (VI-54) & AALTJE (GERRITS) VAN RENSELAAR (VI-55) en overleden in de leeftijd van 74 jaar op 29 december 1907 te Nijkerk.
  Zij was eerst dienstmeid bij o.a. haar latere man. Bij haar huwelijk in juli 1858 was zij zonder beroep, maar bij haar overlijden in december 1907 landbouwster.

Uit dit huwelijk:

  • EVERTJE VAN DE NAUTENA, geboren op 6 november 1858 te Holk onder Nijkerk en ongehuwd overleden in de leeftijd van 26 jaar op 22 december 1884 te Doornsteeg onder Nijkerk. Volgens Riekemeu, ofwel Hendrika van de Nautena, werd de dokter te laat geroepen.
  • JAN VAN DE NAUTENA, geboren op 28 mei 1861 te Holk onder Nijkerk en ongehuwd overleden in de leeftijd van 73 jaar op 14 juni 1934 te Nijkerk.
  • HENDRIK VAN DE NAUTENA, geboren op 16 maart 1863 te Holk onder Nijkerk en overleden in de leeftijd van 10 jaar op 27 september 1873 te Holk onder Nijkerk. Volgens de overlevering gestorven aan de kroep.
  • AALTJE VAN DE NAUTENA, geboren op 29 december 1865 te Holk onder Nijkerk, getrouwd op 3 december 1902 te Nijkerk met HENDRIK FREDERIKSEN en overleden in de leeftijd van 74 jaar op 15 januari 1940 te Nijkerk.
  • HEINTJE VAN DE NAUTENA (IV-13)
  • GEURTJE VAN DE NAUTENA, geboren op 3 juli 1870 te Holk onder Nijkerk (volgens familie eigenlijk 1 juli), getrouwd op 30 januari 1895 te Nijkerk met DIRK VAN KORLAAR en overleden in de leeftijd van 74 jaar op 24 april 1945 te Nijkerk.
  • MARIA ('Marie') VAN DE NAUTENA, geboren op 29 november 1872 te Holk onder Nijkerk en ongehuwd overleden in de leeftijd van 72 jaar op 11 oktober 1945 te Nijkerk. Zij was blind.
  • HENDRIKA ('Rika' of 'Riek') VAN DE NAUTENA, geboren op 21 april 1874 te Holk onder Nijkerk, getrouwd op 8 juni 1921 te Nijkerk met JAN DE GRAAF en overleden in de leeftijd van 87 jaar op 21 juli 1961 te Nijkerk. Zij had 25 jaar verkering en was tevens meer dan 25 jaar getrouwd.
  • HENDRIK VAN DE NAUTENA, geboren op 2 januari 1877 te Holk onder Nijkerk en overleden in de leeftijd van 11 jaar op 15 maart 1888 te Doornsteeg onder Nijkerk. Volgens de overlevering gestorven aan de kroep.

Zij woonden op DE LINDENBOOM te Holk onder Nijkerk.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


EVERTJE VAN DE NAUTENA JAN VAN DE NAUTENA HENDRIK VAN DE NAUTENA AALTJE VAN DE NAUTENA HENDRIK FREDERIKSEN HEINTJE VAN DE NAUTENA DRIKUS VAN DE POL GEURTJE VAN DE NAUTENA DIRK VAN KORLAAR MARIE VAN DE NAUTENA RIKA/RIEK VAN DE NAUTENA JAN DE GRAAF HENDRIK VAN DE NAUTENA

V-28

JAN VAN DRIE

JAN VAN DRIE , geboren op 28 augustus 1829 te Diermen onder Putten als zoon van HERMEN VAN DRIE (VI-56) & RI(J)KJE BLOM (VI-57) en overleden in de leeftijd van 66 jaar op 14 juni 1896 te Putten.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 29 augustus 1855 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar 1848 nr. 112 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Verder werd het volgende signalement opgegeven: lengte 1 el 810 strepen (= 1.810 m), aangezigt lang, voorhoofd bedekt, oogen blaauw, neus gewoon, mond id[em], kin rond, haar donkerbruin, wenkbraauwen id[em], merkbare teekenen -. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep bouwman ofwel landbouwer was. Dit was hij tot en met 24 oktober 1861. Van 22 februari 1859 tot 26 oktober 1888 was hij molenaar.

X

Hij trouwde op 22 september 1855 te Putten met:

V-29

GRADA JOHANNA VAN EDEN

GERARDA JOHANNA ('Grada Johanna') VAN EDEN , geboren op 19 juli 1834 te Doorn als dochter van GIJSBERT GERRIT VAN EDE(N) (VI-58) & DINA BROERS (VI-59) en overleden in de leeftijd van 52 jaar op 17 augustus 1886 te Putten.
  Zij was bij haar huwelijk zonder beroep.

Uit dit huwelijk:

  • GIJSBERTUS HERMANUS ('Bartus') VAN DRIE (IV-14)
  • DINA VAN DRIE, geboren op 22 februari 1859 te Putten, getrouwd op 26 oktober 1888 te Putten met JOHANNES VAN DRIE en overleden in de leeftijd van 54 jaar op 18 augustus 1913 te Nijkerk.
  • RIKJE VAN DRIE, geboren op 24 oktober 1861 te Putten en overleden in de leeftijd 6 jaar op 19 juni 1868 te Putten.
  • JOHANNA HENDRIKA MARIA VAN DRIE, geboren op 1 juni 1864 te Putten en overleden in de leeftijd van 13 jaar op 25 augustus 1877 te Putten.
  • JAN GERARD VAN DRIE, geboren op 29 augustus 1866 te Putten, tweemaal getrouwd respectievelijk op 25 oktober 1906 te Ermelo met GIJSJE VAN DEN BOS & op 19 november 1925 te Driebergen met GEERTRUI VAN DER POLS en overleden in de leeftijd van 77 jaar op 14 september 1943 te Nijkerk.
  • GERRIT VAN DRIE, geboren op 3 mei 1869 te Putten, getrouwd op 31 augustus 1893 te Utrecht (CH) met JOHANNA HENRICA VAN LUIJN en overleden in de leeftijd van 66 jaar na een langdurige ongesteldheid op 25 juni 1935 te Utrecht (zie ook familieadvertenties Van Drie, CBG Den Haag). Hij was van beroep administrateur van vaste goederen.
  • kind van het mannelijke geslacht, levenloos geboren op 23 november 1871 te Putten.
  • RIJK VAN DRIE, geboren op 30 september 1874 te Putten, getrouwd op 29 juni 1898 te Meerkerk (CH) met DIRKJE DE KIEFTE en overleden in de leeftijd van 58 jaar op 19 juli 1933 te Zeist.

Het gezin werkte op DE BROEKERMOLEN te Bijsteren onder Putten.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


BARTUS VAN DRIE HENDRIKJE VAN DE RIDDER DINA VAN DRIE JOHANNES VAN DRIE RIKJE VAN DRIE JOHANNA HENDRIKA MARIA VAN DRIE JAN GERARD VAN DRIE GIJSJE VAN DEN BOS
GEERTRUI VAN DER POLS GERRIT VAN DRIE JOHANNA HENDRICA VAN LUYN RIJK VAN DRIE DIRKJE DE KIEFTE

V-30

AART VAN DE RIDDER

AART VAN DE RIDDER , geboren op 13 juni 1842 te Nulde onder Putten als zoon van GERRIT VAN DE RIDDER (VI-60) & HENDRIKJE EERSEN (later AARTS) (VI-61) overleden in de leeftijd van 91 jaar op 12 maart 1934 te Nijkerk.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 26 maart 1869 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar 1861 nr. 24 kreeg, hetgeen werd opgeroepen en dat hem van 30 april 1861 tot 29 april 1866 tot dienst verplichtte. Er werd echter geen signalement opgegeven. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep arbeider was. Dit was hij ook vanaf zijn huwelijk in april 1869 tot en met geboorte van zijn jongste kind in februari 1888. Bij zijn overlijden in maart 1934 was hij zonder beroep. Hij verklaarde niet te kunnen schrijven.

X

Hij trouwde op 16 april 1869 te Putten met:

V-31

HEINTJE VAN NORDEN

HEINTJE VAN NORDEN , geboren op 6 februari 1846 te Hell onder Putten als dochter van JAN VAN NORDEN (VI-62) & HENDRIKJE VAN DEN ENG (VI-63) en overleden in de leeftijd van 77 jaar op 24 januari 1924 te Nijkerk.
  Zij was bij haar huwelijk dienstmeid. Zij verklaarde niet te kunnen schrijven. Zij was bij haar overlijden in januari 1924 zonder beroep.

Uit dit huwelijk:

Van november 1869 tot en met juni 1875 woonde hij op C 28 te Putten en van augustus 1877 tot en met februari 1888 op C 49 te Putten. Ze woonden later op C 114 te Putten. Bij zijn overlijden in maart 1934 woonde hij waarschijnlijk bij zijn dochter Trientje op de Schrassertstraat 15 te Nijkerk.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


HENDRIKJE VAN DE RIDDER BARTUS VAN DRIE JANNETJE VAN DE RIDDER PETER DEN HERDER GERRITJE VAN DE RIDDER AART POLHOUT JAN VAN DE RIDDER HENDRIKJE VAN DE RIDDER HENDRIK VAN DE BEEK TRIENTJE VAN DE RIDDER EVERT EBBENHORST AALTJE VAN DE RIDDER JAN HENDRIK VAN HAALEN

ENKELE FOTO'S VAN GEZIN EN/OF HUIS:


boerderij op C 114 te Putten

Heintje van Norden e.a. voor hun boerderij gelegen op C 114 te Putten.


NAAR BOVEN